Skip to content

Ансел Адамс – кратка биография

Ансел Адамс е американски фотограф известен най-вече с пейжазните си снимки на западната Америка и в частност националният Yosemite Valley.

Резюме

Ансел Адамс е роден на 20 февруари, 1902 г. в Сан Франциско, Калифорния. Адамс се си издига като фотограф на западна Америка и  Yosemite Valley, използвайки снимките си, за да промотира опазването на дивите девствени части на запада.

Началото

Неговото семейство идва в Калифорния от Нова Англия, като мигрира от Ирландия в началото на 1700г. Дядо му е имал успешен дърводобивен бизнес, който бащата на Адамс наследява. Години по-късно Адамс упреква тази индустрия за разрушаването на горите със секвоя.

Земетресението в Сан Франциско ранява Ансел през 1906 г. Той се блъска в градинска стена и чупи носа си, който остава крив до края на живота му.

Адамс е хиперактивно дете. Изключен от няколко училища заради лошо поведение той прекарва обучението си сред частни учители и членове на неговото семейство до 12 годишна възраст.

Първата му страст е пианото, на което той се учи да свири сам. През 1916 година посещава националният парк Йосемити и тогава започва да експериментира с фотографията. Започва да проявява сам филмите си, чете фото списания, ходи на фотгорафски събирания и изложби. Първите си снимки продава в Best’s Studio, намиращо се в Yosemite Valley.

През 1928, Ансел се жени за Виргиния Бест, дъщеря на собственика на студиото. Виргиния наследява студиото след смъртта на баща си през 1935 година, а Адамс продължава да го управлява до 1971 година. Сега мястото е познато, като Ansel Adams Gallery, което се управлява от неговото семейство.

Кариерата

Професнионалният пробив на Ансел започва след публикуването на първото му портфолио “Parmelian Prints of the High Sierras”, което съдържа неговата известна снимка “Monolith, the Face of Half Dome.” Портфолиото е толкова успешно, че му докарва много поръчки.

monolith-the-face-of-half-dome-yosemite-national-park-1927
Monolith, the Face of Half Dome.

Между 1929 и 1942, работата на Ансел Адамс се развива много. Той разширява репертоара си, фокусирайки се върху детайлни макро снимки, големи обекти като планини до заводи. Работи в Ню Мексико с Алфред Стиглиц, Джорджия О’Киф и Пол Странд. Започва да публикува есета и да пише книги с уроци по фотография.

През този период Адамс се присъединява към фотографите Доротея Ланг и Уокър Еванс с идеята да предизвикат социална и политическа промяна чрез изкуството. Първата кауза на Адамс е опазването на дивите части на Yosemite Valley.

До 1939г. снима природата и когато започва Втората световна война, се мести във Вашингтон и започва да работи като фотожурналист за Министерството на вътрешните работи. Тогава заедно с Фред Арчър изгражда своята Зонова теория, като средство за определяне на времето за експониране и проявяване и най-доброто степенуване на полутонове.

Заедно с Едуард Уестън и Кънингъм основават групата f/64.

Седмици преди атаката над Пърл Харбър през 1941 г. Адамс заснема кадър с луната, която изгрява над село. Той интерпретира снимката, като я озаглавява “Moonrise, Hernandez, New Mexico”. Близо 4 десетилетия му осигурява добра финансова стабилност продавайки се в хиляди копия.

adamslargemoonrise
Moonrise, Hernandez, New Mexico

 

През 1946 г. той основава Факултета по фотография в Училището за изящни изкуства в Сан Франциско, Калифорния.

До 1960 година снимките му биват показвани в едни от най-големите галерии по света.

През 1962 г. се пенсионира и се оттегля в планините Кормел. Адамс прекарва значителна част от живота си като фотограф в американските паркове и им посвещава над 24 книги.

Умира от инфаркт на 22 април 1984 година на 82 години.

Неговите снимки са толкова в богати сиви тонове, че и до ден днешен са мярка за сравнение при черно бялата фотография.

Бонус: Ансел Адамс – Документален филм 2002

Остави коментар

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *