Skip to content

Снимка за 2 долара от магазина за вехтории може да бъде оценена за 5 милиона

bili hlapeto
Били Хлапето и неговата банда – Регулаторите, играят крокет през 1878 г. Били е четвъртият от ляво. Courtesy of Kagins.com

Не всеки ден се случва да платиш 2 долара и да си тръгнеш с “пълен боклук”, който след това ще се окаже, че струва цяло състояние. Но точно това се случва с колекционерът, който купува стара снимка от антикварен магазин във Фресно, Калифорния.

Оказва се, че известният извън закона Били Хлапето е на снимката, очевидно част от мързеливата игра на крокет.

Снимката може да бъде оценена до 5 милиона долара.

Kagin’s Inc. обявява, че по-рано този месец са потвърдили автентичността на снимката. С размери 10х12,7 см. според фирмата снимката показва Били Хлапето през лятото на 1878 – най-вероятно е заснета по време на сватба заедно с някои от членовете на бандата му – Регулаторите.

В твърдение, главният нумизматист Дейвид МакКакрти споделя, че отнело повече от година на внимателни инспекции преди преди да се потвърди автентичността на снимката.

“Когато за първи път видяхме снимката, бяхме доста скептични – оригинална снимка на Били Хлапето е като Свещения Граал за Западa…

Трябваше да бъдем сигурни, че можем да отговорим и потвърдим къде, кога, как и защо е била заснета тази фотография. Само приликата не е достатъчна в този случай – беше създаден екип от експерти, който трябваше да изследва всеки един детайл от снимката, за да сме сигурни, че всичко е както трябва.

След повече от година методологични проучвания, включително и моята намеса, със сигурност може да се твърди, че снимката е автентична”.
Единствената друга позната фотография на Били Хлапето е била направена през 1880 във Форт Съмнър, Ню Мексико. Снимка с размери 5х7,6 см дагеротип е оценена за 2,3 милиона долара през 2010, според Kagin’s.

Били Хлапето, чието истинско име е било Хенри МакКарти (също така използвал и псевдонима Уилям Х. Бууни) намира място и в американския фолклор за редица поколения. Известен крадец и стрелец, осъден на доживотна присъда, но успял да избяга, убивайки двама пазачи.

Легендата разказва, че убил 21 души – по един всяка година от живота си. Обаче според New Mexico Tourism Department точната цифра е 94, за които е бил изцяло отговорен той (включително двамата пазачи) и още 5 убийства, при които участвал косвено.

Най-вероятно Били Хлапето е бил проследен и убит от шериф Пат Гарет във Форт Съмнър през 1881.

Остави коментар

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *