Skip to content

Успелите фотографи: Ани Лейбовиц

На 2 октомври 1949 г., на 77 мили от Ню Йорк, в Уотърбъри, Кънектикът, се ражда талантливата Ани. Потомка на румънски евреи, по-късно тя ще заяви, че не изповядва юдеизма, но това ни най-малко не и пречи да се чувства еврейка.

Бащата на Лейбовиц е лейтенант в Aмериканските въздушни сили. Семейството много пътува и първата си снимка малката фотографка прави на Филипините по време на Виетнамската война. В Northwood High School пък започва да се увлича по писане на музика. По-късно изучава рисуване в San Francisco Art Institute и започва все по-сериозно да развива интересите си към фотографията.

Годината е 1970, когато започва да снима за Rolling Stone magazine. Само три години я делят от момента, в който става chief photographer. Ани снима за Rolling Stone magazine цели 10 години до 1983. В този период успява да заснеме някои от най-иконичните си фотографии.

0356_keith_richards_leibovitz22806_lg

На 8 декември 1980 г. Лейбовиц снима Джон Ленън за Rolling Stone. Обещава му, че ще бъде на корицата, а той настоява да бъде с Йоко Оно. Той се съблича, ляга на пода до нея и я прегръща. Тримата много харесват резултата и Джон дори израява мнение, че полароидът е точно отражение на силната връзка между тях. Моли фотографката да обещае, че именно това ще бъде корицата. В интервю за Times Ани казва, че веднага са видяли ценност във фотографията, защото е изчистена, има форма и композицията е нещо различно и ново. Казва също, че снимката е много красива, защото разказва история.

Пет часа по-късо, вечерта на същия ден, Ленън е прострелян 4 пъти в гръб и загива.

címlap9

Дълги години след това Тери Ричардсън, синът на Джон и Йоко – Шон, и приятелката му и модел – Кемп Мюл, правят подобна снимка, но с размяна на ролите. 😉

original
Credit: Terry Richardson

През 1991 г. Лейбовиц става вторият жив портретист, който някога е излагал творбите си в National Portrait Gallery, Лондон. Това е само началото на изключително плодотворни години, както и на множество изложби.

През 2007 г. се завихря един малък скандал около снимка, която Ани прави на Майли Сайръс за Vanity Fair. Майли е още на 15 години, но вече е полу гола. Това се възприема доста бурно от нейната аудитория, която до тогава я познава от филмите за Хана Монтана.

В своя защита Майли казва:

“Участвах в артистична фотосесия, но сега когато виждам резултата и чета всичките тези мнения се чувствам засрамена. Никога не съм искала да провокирам това да се случи и се извинявам на всички свои фенове, изключително скъпи за мен.”

Лейбовиц също излиза с официално становище:

“Съжалявам за това, че портретът на Майли беше така изкривен в интерпретация. … Снимката е обикновен, класически портрет, заснет с много малко грим и аз мисля, че е много красива.”

Ако можеха да видят тогава снимките, които по-късно и направи Тери Ричардсън… 😉

mileycyrus

В личен план Лейбовиц има дългогодишна връзка с писателката и есеистка Сюзън Сонтаг, която почива през 2004. Те така и не заживяват заедно, макар да обитават два съседски апартамента, всеки с изглед към другия. По-късно в автобиографията си Лейбовиц пише за нея като за “приятел” и нарича историята им “Love story”, но запазва енигмата на романтиката помежду им.

Ани Лейбовиц става майка за първи път на 52 години през октомври 2001 на момиченце, което кръщава Сара Камерън Лейбовиц. Сдобива се с още две момиченца близначки Сюзън и Самюел през май 2005, благодарение на сурогатно майчинство.

Source: Glamour
Source: Glamour

Какво ни остава освен да очакваме от Ани още куп красиви и значими кадри! 😉

Надяваме се, че сме успяли да погъделичкаме любопитството и ще се вдъхновиш безконечно, като се разровиш из фотографиите на Лейбовиц!

Ето тук сме подготвили и скромен подбор на любимите ни.

 

БОНУС:

Photography Book полезна група във фейсбук, която е посветена само и за споделяне на ресурси на тема фотография. Може да се присъедините от тук.

Photography Book

Остави коментар

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *